Образованието оди напред, ние го следиме.

 

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en

РАБОТНА СРЕДБА ЗА ЕТВИНИНГ

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во соработка со СОУ„Љупчо Сантов “- Кочани и неговата еТвининг амбасадорка Весна Кушевска, на 16.05.2018 година одржа работна средба за еТвининг платформата во истоименото училиште. На оваа работна средба присуствуваа 31 представник од СОУ„Љупчо Сантов “ како и соседни училишта и градинки од општина Кочани.

Повеќе...

Учество на Националната агенција на меѓународна конференција во Лозово

Четврток, 17 мај 2018

На 15 мај 2018 година претставници на Националната агенција, Дејан Златковски и Снежана Орловиќ, учествуваа на меѓународната конференција во рамките на проектот „Споделено пријателство“ (L’amitié en partage) од Еразмус+ програмата организирана во Лозово. Домаќин на конференцијата под наслов „Мултикултурализмот и толеранцијата во контекст на професионалниот развој на наставниците“ беше училиштето Методи Митевски Брицо од Лозово. Проектот е финансиран во рамките на Еразмус+ клучната акција КА201 – Стратешки партнерства во училишно образование од страна на романската национална агенција, а координатор на проектот е Гимназијата Александру цел Бун (Alexandru cel Bun) од Бакау.

Повеќе...

Презентација на Европас, Еврогајденс и ЕКВЕТ во училишта во Охрид

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/IMG_6189.JPG

Вторник, 15 мај 2018 година

Одржан работен состанок во Охрид

На 14 мај се одржа работен состанок во две училиште во Охрид, во ОУТУ „Ванчо Питошески“ и ОУ „Братство - Единство“. 

На состанокот беа презентирани европските мрежи (Европас, Еврогајденс и ЕКВЕТ), а исто така се спомена и Еразмус+ програмата и клучните акции.

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност ќе продолжи со овој вид на активности за запознавање со можностите и бенефициите што се нудат од Еразмус програмата и европските образовни мрежи.

Повеќе...

Учество на Националната агенција на Европски пикник

tl_files/docs/eplus/2018/Images/13May2018/20180512_113331.jpg

По повод денот на Европа, на 12 мај 2018 година, Институтот за европска политика (ЕПИ) и Младите европски федералисти (ЏЕФ Македонија) организираа Европски пикник со разновидни содржини и активности, во централниот парк на Скопје, прославувајќи го ЕУ-денот и запознавајќи ги, на тој начин, граѓаните со Европа.

Повеќе...

Издание на Евридика: Краток преглед на Евридика за Граѓанското образование во училиштата во Европа за 2017 година

tl_files/docs/eplus/eurydice/2018pub/219_en_eurydice_brief_citizenship.jpg

 

Краткиот преглед на Евридика за Граѓанското образование во училиштата во Европа за 2017 година прикажува некои од главните наоди на генералниот извештај од издаден во ноември 2017, нагласувајќи ги разликите помеѓу регулативите во земјите и препораките во врска со граѓанското образование кои што може да влијаат на имплементацијата во училиштата.

Главните теми ги покриваат прашањата Што всушност е граѓанското образование, организацијата на наставните планови и програми, учењето за граѓанство во училницата и надвор од неа, оценувањето за граѓанско образование, обука на наставниците и училишните директори.

Повеќе...

Учество на директорката Димова на тркалезна маса на тема „Спорт за општествена акција“

tl_files/docs/eplus/2018/Images/12May2018/32467734_1680664005350326_7446146468492083200_n.jpgПонеделник, 14 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова учествуваше на тркалезна маса на тема „Спорт за општествена акција“, во организација на Младински сојуз - Крушево, а со финансиска поддршка од Еразмус + програмата на Европската унија, што се одржа на 12 мај.

Таа ги запозна учесниците на тркалезната маса со програмата на Еразмус + и со инструментите кои им стојат на располагање. Воедно истакна дека акцијата спорт во Еразмус + програмата вклучува спорт, здравје (кое опфаќа активности за борба против дебелеење) и локални спортски активности.

 

 

Повеќе...

Идни перспективи на мобилнoстите од високото образование во рамките на Еразмус+ програмата

Четврток, 10 мај 2018 година

Иднината на Еразмус+ - високо образование

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова и раководителот на одделение за мобилност во областа на високото образование, образование на возрасни и млади, м-р Александар Богојевски, присуствуваа на дводневен настан во врска со програмата Еразмус+ во делот на високо образование организиран од страна на Националната агенција на Италија, што се одржа во Рим.

Темата на состаноците се однесуваше на иднината на Еразмус+ програмата во делот на КА103 и КА107 (високо образование), при што се дискутираше за зголемување на буџетот на истоимената програма после 2020 година.

Повеќе...

Одбележување на Денот на Европа со презентации на европските образовни можности

tl_files/docs/eplus/2018/Images/09maj/flag-map-euro.pngСреда 9 мај 2018 година

Одбележување на Денот на Европа со презентации на европските образовни можности

Денот на Европа е воспоставен како ден на сеќавање на декларацијата на францускиот министер за надворешни работи Роберт Шуман во 1950 година, што се смета за прв важен чекор во настанувањето на ЕУ.

Како врвен советник на француската влада, Жан Моне бил главниот поттикнувач на познатата „Шуманова декларација“, којашто довела до создавање на Европската заедница за јаглен и челик, што се смета за раѓање на Европската Унија.

Повеќе...

Massive Open Online Course: MOOCyouth - Erasmus+ funding opportunities

Дали сте младински работник? Младински лидер? Работите со млади луѓе или сте дел од неформална група на млади луѓе? Сте слушнале за Еразмус +, но не знаете многу за тоа. Веќе сте аплицирале во рамките на Еразмус +, но овој пат немате среќа. Сакате да дознаете повеќе за европската младинска соработка, но не знаете како да започнете. Овој масивен Open Online Course (MOOC) на Еразмус + е направен за вас!

Овој курс обезбедува преглед на целта, приоритетите и очекуваното влијание на програмата на Европската унија Erasmus +: млади. Научете како можете да се вклучите во европската младинска соработка и да направите позитивно влијание врз вашата младинска група, организација и заедница.

Овој 5-ти MOOC, кој ќе трае од 7 мај до 11 јуни 2018 година, ќе ве води низ сите три клучни акции на Еразмус + млади. Ова издание ќе вклучува сосема нов модул за KA2 Стратешки партнерства. Овој курс ќе создаде простор за вмрежување и градење на знаења за европската младинска соработка и меѓународната младинска работа со примена на средства достапни преку Програмата за Еразмус + во делот за млади.

Повеќе...

Средба со избраните експерти на мрежата Евридика

tl_files/docs/eplus/eurydice/images/IMG_6092.JPGПеток, 4 мај 2018 година

Денеска, во просториите на Националната агенција, во насока на подобрување на транспарентност во работењето на Националната агенција, се одржа средба со избраните експерти на мрежата Евридика.

Во поздравното обраќање, од страна на директорката Лидија Димова, беше истакната важноста на студиите на мрежата Евридика за образовните системи и на кој начин преку имплементацијата на Еразмус+ проектите и активностите, во рамките на придружните мрежи, може да придонесеме во подобрувањето на образовните политики на национално ниво, а врз база на европските искуства.

Повеќе...