Образованието оди напред, ние го следиме.

 

ЕРАЗМУС+ резултати од проекти


 tl_files/docs/eplus/2016/MT-img.png

Известување за MobilityTool+

Европската Комисија ја објави новата верзија на упатството за користење на алатката MOBILITY TOOL+. Документот е достапен во менито ДОКУМЕНТИ / ЕРАЗМУС+ УПАТСТВА И ПРИРАЧНИЦИ или директно на следниот линк.


Европска студентска анкета

Почитувани дипломирани студенти Ве покануваме да одвоите малкуод своето време и да ја пополните анкетата до која можете да пристапите преку следниов линк: : https://lse.qualtrics.com/SE/?SID=SV_5C2Pyy8Mdx2U8nz

Повеќе...

Резултати од евалуација на апликации од КА105 и КА205 - рок за доставување 04 февруари 2015

Националната агенција ги објави разултатите од евалуацијата на апликациите од КА105 и КА205 пристигнати за рокот за доставување 04 февруари 2015. Истите се достапни во подменито Документи>>Резултати, или директно на линкот http://na.org.mk/index.php/mk/rezultati.html.

Повеќе...

Објавени нови извештаи во издание на Евридика

Во рамките на мрежата Евридика објавени се два нови извештаи што се однесуваа на европската област за високо образование и на времето за инструкција во рамките на задолжителното образование.

 

Документите можете да ги превземете од следните линкови:

1. The European Higher Education Area: Bologna Process- Implementation Report

2. Recommended Annual Instruction Time in Full-time Compulsory Education in Europe (2014/2015)

Повеќе...

05-05-2015 11:11

Нова верзија на порталот ЕВРИДИКА

Извршната агенција за образование, култура и аудивизуелна политика ја пушти во функција новата верзија на порталот на мрежата ЕВРИДИКА, каде што можете да најдете веродостојни информации за сите аспекти на образовните системи во Европа. Новата верзија на порталот е дизајнирана на начин да им одговори на потребите и барањата на корисниците на Евридика – и особено ја нагласува потребата да се најдат важните информации на брз и едноставен начин.

Повеќе...

23-04-2015 13:49

SCHOOL EDUCATION GATEWAY: онлајн анкета

Во јануари 2015 година Европската Комисија го пушти во функција порталот SCHOOL EDUCATION GATEWAY, како напредна алатка за онлајн дисеминација. По тримесечна работа,  овој портал брои околу 60.000 посетители и преку 3500 регистрирани корисници. За да се потпомогне дисеминацијата, како и генерално да се подобри квалитетот на оваа алатка,  Европската Комисија организира онлајн анкета што се состои од 9 прашања. Најљубезно Ве молиме да дадете свој придонес во оваа едноставна онлајн анкета со пополнување на онлајн формуларот што можете да го најдете на следниот линк www.schooleducationgateway.eu/en/pub/news_events/user_survey.htm, а е достапен на 23 европски јазици.

Повеќе...

Ученици и професори од „Перо Наков“ ја посетија Гранада во рамките на Ерасмус+ проект

Ученици и професори од „Перо Наков“, неодамна ја посетија Гранада во Шпанија, преку програмата Еразмус плус на Националната агенција за образовни програми и мобилност.

Девет професори и осумнаесет ученици преку проектот „Имплементација на практична  работа во образовниот процес, преку соработка и комуникација со маркетинг агенција и бизнис сектор во користење на икт алатки“, посетија повеќе училишта и обуки во Гранада.

Повеќе...

02-04-2015 15:03

Јавен повик за ангажирање на Промотори за програмата Еразмус + во Република Македонија

Врз основа на Решение  бр. 02-368 од 01.04.2015 г. донесено од Директорот, Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност објавува Јавен повик за Промотори за програмата Еразмус+ во Република Македонија.

Еразмус+ е програма на ЕУ во областите на образование, обука, млади и спорт. Нејзина цел е да одговори на повеќепредизвици кои се однесуваат на борбапротивзголемувањето на нивото на невработеност, особено меѓу младите лица, развој на социјалниот капитал, промоција на системски реформи во земјите за демократски живот во Европа, активно граѓанство, вклучително и развојот на спортот и спортските активности.

Повеќе...

26-03-2015 15:22

Зачленување на Република Македонија во EУРОДЕСК АИСБЛ

Директорот на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност г-дин Дарко Димитров од 26.03.2015 до 28.03.2015 година учествува на годишниот состанок на европската мрежа ЕУРОДЕСК (EURODESK), организирана од страна на EУРОДЕСК АИСБЛ (EURODESK AISBL) во Брисел.
Во рамките на годишниот состанок, Република Македонија официјално ќе стане членка на EУРОДЕСК АИСБЛ (EURODESK AISBL), а Националната агенција ќе се стекне со стасус на Национален Еуродеск партнер –Еуродеск центар во Македонија.

Повеќе...

07-03-2015 17:20

Отворен повик за ЕРАЗМУС ПОВЕЛБА ЗА ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ 2014-2020

Европската Комисија го објави повикот за доставување на апликации за Еразмус повелбата за високо образование 2014-2020.

Еразмус плус програмата ја поддржува, помеѓу другите цели во јавната политика, и агендата за европска модернизација и интернационализација во високото образование во периодот 2014-2020. Еразмус повелбата за високо образование 2014-2020 обезбедува општа рамка за квалитет за активностите во европската и меѓународната соработка што високообразовните институции може да ги спроведуваат во оваа Програма. 

Повеќе...

Успешни приказни: Учество во eTwinning КУРС ЗА ONLINE МОДЕРАТОРИ

tl_files/docs/llp/twin/logo_etwinning.gifСпасија Нешкоска Цуцулеска; Директор на СОУ Кузман Јосифоски – Питу Прилеп

Мојот профил на веб платформата eTwinning.net постои од 2011 година. Курсот беше најавен на почетната страница каде во континуитет се нудат најразлични обуки, работилници, видео конференции и сл. од секоја гранка на образованието кои би ги задоволиле потребите и вкусовите на колегите наставници од цела Европа. Пријавувањето беше во септември 2014 година и од две илјади пријавени апликанти изборот на падна на двесте партиципиенти од најразлични држави од Европа меѓу кои и јас како единствен учесник од Македонија. 

Повеќе...

СОУ „Ѓошо Викентиев“ ќе презентира сопствени изработки на картинг и лего роботи во Германија

Средното Општинско Училиште „Ѓошо Викентиев“ од Кочани во рамките на проектот финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност (преку Програмата Доживотно учење) ќе презентира сопствени изработки на картинг и лего роботи во Германија.