Образованието оди напред, ние го следиме.

 

tl_files/docs/eplus/images/2018/logo_erasmus_plus001_0.png   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en

Јавен повик за надворешни експерти за оценување на предлог-проекти и/или периодични и конечни извештаи од проекти во рамките на програмата ЕРАЗМУС+ (2014-2020)

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност (НАЕОПМ) е јавна институција формирана со закон и има надлежност за оперативно спроведување на децентрализираните акции од Еразмус+ програмата во Република Македонија.

Еразмус+ 2014-2020 е европска програма за поддршка на образованието, обуките, младите и спортот во Европа. Со буџет од 14,7 милијарди евра дава можности за над 4 милиони жители на Европа да студираат, да се обучуваат, да стекнуваат искуства и да волонтираат во странство. Еразмус+ се темели исклучиво на претпоставката дека вложувањето во образованието и во обуката се клучни за развивање на потенцијалите независно од возраста или искуството. Еразмус+ има за цел подигнување на квалитетот и важноста на квалификациите и вештините и им нуди можности на широк спектар на организации и поединци.

Повеќе...

Завршна конференција на проектот „Европа наоѓа таленти“

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/MDzU/34324007_1676088222478055_3676863666075992064_n.jpgВторник, 5 јуни 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова денеска учествуваше на завршната конференција на проектот „Европа наоѓа таленти“.

Таа во своето излагање го искажа своето задоволство од содржината на еден ваков проект, кој уште еднаш ја потврди потребата од ревидирање на занимањата на македонскиот пазар на труд и воведувања на нови занимања како што се работници во областа на креативните индустрии, младински работници итн.

Директорката Димова посочи на можности што им стојат на располагање преку ЕРАЗМУС + централизираната мерка „сојуз на вештини“.

Повеќе...

ТАС Настан: Повик за контакт семинар во Париз, Франција

Тема на контакт семинарот: Студиска посета Европа на локално ниво (Europe Goes Local study visit)

Цел:

Целта на студиската посета е да се зголеми квалитетот на работата на младите во соработка со општините. На студиската посета би учествувале претставници од Општини од цела Европа, со цел да се запознаат со работата на младите во Париз. Целта е да се разменат искуства и практики од различни гледишта на младинската работа. За време на постетата, учесниците ќе имаат можност да го посетат Секторот за политики за млади од градот Париз, различни организации и културни инситуции кои се занимаваат со политиките за млади, Евродеск центри и тн.

Студиската посета ќе се реализира во Париз, Франција од 10 до 14 јули 2018.

Повеќе...

Најава за гостување на директорката Димова на МТВ

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/mtv/IMG-0b91008e3c5d14e422a548daad5a27ca-V.jpgЧетврток, 31 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, на 4 јуни (понеделник) ќе гостува на МТВ, во Утринската програма каде ќе говори за тоа што има ново кај Еразмус + програмата.

За идната Еразмус + програма 2021-2027 година, за буџетот и за многу други новини можете да слушнете во Утринската програма на Македонската радиотелевизија.

 

Повеќе...

Учество на Втората европско–западна балканска конференција „Берлинскиот процес – нов импулс во младинската работа“

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/CrnaGora/33963487_10156326034728116_2198289091022290944_n.jpgЧетврток, 31 мај 2018 година

Од 23 до 25 мај директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, учествуваше на Конференцијата за влијанието на Берлинскиот процес во полето на млади со посебен акцент на состојбата на земјите во регионот.

Конференцијата ја организираа САЛТО ЈИЕ - ресурсниот центар за Југоисточна Европа во соработка со Националните агенции на Германија, Македонија, Словенија, потоа Здружението АДП-ЗИД и Контакт точка за Млади во акција од Црна Гора.

Конференцијата беше отворена од страна на Аиво Орав, шеф на Делегацијата на ЕУ во Црна Гора и Соња Митар, директор на САЛТО ЈИЕ.  

Повеќе...

Завршна конференција на проектот Стратешки партнерства од областа на високото образование

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/svap/IMG-0b91008e3c5d14e-1.jpgВторник, 29 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилнот, г-ѓа Лидија Димова, учествуваше на промоција на Програма за магистерски студии по Информатика и мрежна безбедност, приватност и заштита на податоци од проектот „Иновативна постдипломска програма: задоволување на пазарните потреби и воведување пионерски начини на реализирање“.

Проектот „Иновативна постдипломска програма: задоволување на пазарните потреби и воведување пионерски начини на реализирање“, се заснова на потребата за модернизација на наставните планови за високо образование, со цел да се креира напреден образовен профил оспособен да се справува со предизвици во областа на ИТ/сајбер-безбедност и заштита на личните податоци на интернет, како во национален контекст, така и од меѓународна гледна точка.

Повеќе...

Учество на 14. годишен Еразмус конгрес во Мурсија

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/Murcia/murcia1.jpgВторник, 29 мај 2018

Претставници од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, во периодот од 8 до 12 мај во Мурсија, Шпанија, учествуваа на 14. годишен Еразмус конгрес и изложбата –ЕРАКОН 2018.

На конгресот присуствуваа координатори на Еразмус програмта, менаџери, истражувачи и професионалци со интерес за Програмата Еразмус плус , како и претставници од Националните агенции од програмските и партнерските земји учеснички во програмата.

 

 

Повеќе...

ПРИЈАВА за обука за ЕВС тековни волонтери преку Европски волонтерски сервис - ЕВС (On-arrival & Mid term )

Се повикуваат сите организации во Македонија кои тековно  во своите организации имаат волонтери преку Европски волонтерски сервис – ЕВС да достават информации за волонтерите со пополнување на табелата со податоци која може да се најде на следниот линк:

https://goo.gl/forms/8rxkTOvihABSLFK43

Податоците треба да се пополнат  најдоцна до 06 јуни 2018 година.

Откако ќе бидат обработни податоците,  организациите по е-маил ќе ги добијат сите детали за обуките кои ќе бидат организирани од НА за ЕВС волонтерите во Македонија.

 

Повеќе...

ТАС Настан: Тренинг за меѓународнен младински репортер/известувач

Тренинг курс, 1-5 септември 2018 | Виена, Австрија

На овој тренинг за младинските новинари и младинските известувачи ќе можат да се стекнат со соодветни новинарски вештини како и да разменат искуство со учесници од други земји.

ЦЕЛНА ГРУПА

  • Учесниците да бидат помеѓу 18 и 30 години;
  • Учесниците да бидат вклучени во организации кои работат на известување во полето на млади;
  • Претставници (координатори) од организации кои работат или сакаат да работат со проекти преку Еразмус+ на тема со младински новинари/истражувачи;
  • да присуствуваат на целото времетраење на тренингот;
  • можат да комуницираат на англиски јазик;

Повеќе...

Студиска посета во Финска за развивање на дигитална младинска работа

Студиска посета, 17-21 септември 2018 | Хелсинки, Финска

Студиската посета има за цел да понуди различни дигитални пристапи во младинската работа кои се користат во Финска.

Посетата е организирана во централната ареа и планирана е посета на општински организациски структури кои работат во полета на младинската работа, младинска работа во црквите како и невладини организации.

За време на посетата учесниците ќе имаат можност да видат примери од полето на технолошко образование, дигитални игри и други пракси од дигитална младинска работа се интегрирани во работата.

ЦЕЛИ:
• да се разбере структурата и улогата на младинската работа во Финска
• да се научат различни практики во полето на дигиталната младинска работа
• да се посетат организации кои користат дигитални пристапи во нивната младинска работа
• учесниците да споделат сопоствени практики од дигиталната младинска работа
• да се стекнат со искуство кое ќе го применат во својата земја

Повеќе...