tl_files/docs/eplus/images/2018/logo_erasmus_plus001_0.png   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en
     
tl_files/docs/eplus/images/2018/500x69_Banner_E+PRP.png

Моментално нема новости.

УЧЕСТВО НА МЕЃУНАРОДНА МЛАДИНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ВО КРУШЕВО

tl_files/docs/eplus/2018/Images/Dzep2018/krushevo/42965561.jpgПонеделник, 1 октомври 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, учествуваше на Меѓународна младинска конференција на тема „Европски вредности за иднината на државите од Југоисточна Европа“.

Конференцијата се одржува во хотел Монтана, во Крушево, од 27 септември до 1 октомври, во организација на Младинскиот сојуз од Крушево.

На 30 септември, на последниот ден на конференцијата со сесии, на сесијата    „Улогата на граѓаните за општествена промена на границите", модерирана од г. Петрус Теунис говорници беа г-ѓа Симона Гетева, организатор на заедницата, г. Џон Лутон, меѓународен тренер за лидерство, социјален претприемач, активист за младински права и мотивациски говорник и г-ѓа Лидија Димова, директор на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

Повеќе...

НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЈА ЗА ЕВРОПСКИ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМИ И МОБИЛНОСТ СЕ ВКЛУЧИ ВО МРЕЖАТА РЕЈ

Петок, 28 септември 2018 година 

Националната агенција за европски образовни програми  и мобилност се вклучи во мрежата РЕЈ, која претставува отворена, растечка и самоуправувачка европска истражувачка мрежа на Националните агенции на Програмата Еразмус +: Млади во акција и нивните истражувачки партнери.

Главната цел на РЕЈ мрежата е да придонесе за подобро разбирање на меѓународната младинска работа и мобилноста за учење на младите, а со тоа и на развојот на политики базирани на докази во областа на младите во Европа, како и на развојот на меѓународната младинска работа и практиката на мобилност во учењето.

Фокусот на истражувањето во рамките на РЕЈ мрежата е анализа базирана врз истражување и следење на Програмата Еразмус +: Млади во акција, вклучувајќи ги сите нејзини клучни активности.

Повеќе...

РАБОТНА СРЕДБА ЗА ЕТВИНИНГ

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во соработка со OОУ„ Гоце Делчев “- с.Могила и еТвининг амбасадорката Каролина Неделковска, на ден 27.09.2018 година одржа работна средба за еТвининг платформата на која присуствуваа 20 представници од истоименото училиште. Презентацијата ја водеше еТвининг амбасадорката Каролина Неделковска,  која им го пренесе своето еТвининг искуство на присутните и проектите кои таа ги сработила заедно  со своите ученици.

Повеќе...

ЕРАЗМУС + ПРЕЗЕНТИРАНА ПРЕД ДЕЛЕГАЦИЈА ОД БОСНА

Четврток, 27 септември 2018 година

На 25 септември, во просториите на КИЦ, претставници на средни стручни училишта, работнички универзитети, здруженија на граѓани и локални власти од повеќе градови во Босна и Херцеговина, кои работат во образованието за возрасни, имаа можност да се запознаат со работата на Националната агенција за европски програми и мобилност и програмите и активностите кои таа ги спроведува.

Подетално беа презентирани правилата и значењето на Еразмус+ програмата, можностите за вклучување на институции од Босна и Херцеговина, како и примери на добри практики на веќе реализирани проекти.

Презентацијата се случуваше во рамките на возвратна студиска посета на претставници на различни институции од образованието за возрасни од Босна и Херцеговина во Република Македонија, во организација на Центарот за доживотно учење од Скопје.

Повеќе...

Саем на високото образование во Лима (Перу)

tl_files/docs/eplus/2018/Images/Dzep2018/peru/20180922_142504.jpgНационалната агенција како носител на проектот STUDY IN EUROPE за Република Македонија присусуствуваше со двајца претставници на саем за образование што беше организиран од страна на Европската Комисија во Лима, Перу во периодот од 22.09.2018 до 23.09.2018 година. На саемот за образование присуствуваа голем дел од универзитетите од Европа како и Национални агенции кои ги промовираа своите програми и образовни студии.

Воедно претставниците од Националната агенција одржаа презентација за програмата Еразмус+ како и презентација за образовните циклуси при Универзитетите од Р. Македонија пред присутните студенти и професори од градот Лима.

Повеќе...

Пријавување за консултации преку вебинар за аплицирање за КА205 и КА347

Податоците треба да се пополнат најдоцна до 01 октомври 2018 година.

Откако ќе бидат обработни податоците, организациите по е-маил ќе ги добијат сите техничките детали за вклучување во вебинарот кој што ќе се одржи на 01 октомври 2018, 14.30 часот.

Повеќе...

УЧЕСТВО НА ОБУКА НА ДИРЕКТОРИ НА НАЦИОНАЛНИ АГЕНЦИИ ЗА ПРИСПОСОБУВАЊЕ КОН ПРОМЕНИТЕ ВО РАБОТНИТЕ СРЕДИНИ

Вторник, 25 септември 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова и г-ѓа Милена Петрушевска, претставничка на агенцијата, од 18 до 20 септември 2018 година, учествуваа на обука за директори на национални агенции за приспособување  кон промените на работните средини.

Обуката се одржа во Малта, во организација на Националната агенција на Малта на која учествуваа околу дваесет агенции од програмските земји.

Повеќе...

ТРКАЛЕЗНА МАСА – ЗАЈАКНУВАЊЕ НА СОРАБОТКАТА НА ВИСОКООБРАЗОВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ И НЕВЛАДИНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ВО ЗГОЛЕМУВАЊЕ НА МОБИЛНОСТ НА СТУДЕНТИ СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ И ПОМАЛКУ МОЖНОСТИ

tl_files/docs/eplus/2018/Images/Dzep2018/tetovo-dut/41976570.jpgСреда, 19 септември 2018 година

На 18 септември 2018 година, во просториите на Универзитетoт во Тетово, Националната aгенција за eвропски образовни програми и мобилност, организираше тркалезна маса на тема „Зајакнување на соработката на високообразовните институции и невладините организации во зголемување на бројот на мобилност на студенти со посебни потреби и помалку можности“. Присутни на настанот беа претставници на невладини организации кои работат со лица со посебни потреби и помалку можности и претставници на универзитетите кои гравитираат во Полошки регион, Универзитетот во Тетово и Универзитетот на Југоисточна Европа.

Повеќе...

УЧЕСТВО НА ДИРЕКТОРКАТА ДИМОВА НА ЕВРОПСКА МЛАДИНСКА КОНФЕРЕНЦИЈА И НЕФОРМАЛЕН МИНИСТЕРСКИ СОСТАНОК ЗА МЛАДИ ВО ВИЕНА

tl_files/docs/eplus/2018/Images/Dzep2018/vienna/image008.jpgДиректорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова и г. Ѓорги Тасев, посебен советник за млади и спорт во Владата на Република Македонија, од 2 до 4 септември учествуваа на Европска младинска конференција и неформален министерски состанок за млади во Виена.

Во рамките на младинската конференција и неформалниот министерски состанок се разменија многу мислења, контакти, идеи за идни соработки со: министерката за млади, жени и семејства на Австрија, Жулиан Богнер – Штраус, со европскиот комесар за образование, култура, млади и спорт, Тибор Наврачич, потоа со министерот за млади и спорт на Србија, Вања Удовчич, со амбасадорката на Македонија во Австрија, Василка Поповска – Треневска, со претставници од Бугарското министерство за млади и спорт и со претставници од националниот младински совет на Романија

Повеќе...

НА како домаќин на состанок од меѓународниот проекти: Tracer Study of VET Mobility Participants

tl_files/docs/eplus/2018/Images/Dzep2018/FRDzE/IMG_20180914_140525.jpgНа 14 септември 2018 во Скопје се одржа вториот состанок на проектот Tracer Study of VET Mobility Participants (Студија за следење на учесниците во Еразмус+ мобилностите во полето на стручното образование и обука. Домаќин и организатор на настанот беше Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, а учествуваа и националните агенции на Полска, Словачка, Чешка, Белгија и Обединетото Кралство. Преку видео конференциска врска во настанот активно учествуваа претставници од Шпанија, Луксембург и Ирска.

Целта на проектот под водство на полската национална агенција е да се процени влијанието на мобилноста/обуките во стручното образование и обука на понатамошниот кариерен и професионален развој на учесниците во тие мобилности, со посебен акцент на Еразмус+ мобилностите на меѓународно ниво.

Повеќе...