Образованието оди напред, ние го следиме.

 

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en

Јавен повик за надворешни експерти за оценување на предлог-проекти и/или периодични и конечни извештаи од проекти во рамките на програмата ЕРАЗМУС+ (2014-2020)

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност (НАЕОПМ) е јавна институција формирана со закон и има надлежност за оперативно спроведување на децентрализираните акции од Еразмус+ програмата во Република Македонија.

Еразмус+ 2014-2020 е европска програма за поддршка на образованието, обуките, младите и спортот во Европа. Со буџет од 14,7 милијарди евра дава можности за над 4 милиони жители на Европа да студираат, да се обучуваат, да стекнуваат искуства и да волонтираат во странство. Еразмус+ се темели исклучиво на претпоставката дека вложувањето во образованието и во обуката се клучни за развивање на потенцијалите независно од возраста или искуството. Еразмус+ има за цел подигнување на квалитетот и важноста на квалификациите и вештините и им нуди можности на широк спектар на организации и поединци.

Повеќе...

Издание на Евридика: Краток преглед на Евридика за Граѓанското образование во училиштата во Европа за 2017 година

tl_files/docs/eplus/eurydice/2018pub/219_en_eurydice_brief_citizenship.jpg

 

Краткиот преглед на Евридика за Граѓанското образование во училиштата во Европа за 2017 година прикажува некои од главните наоди на генералниот извештај од издаден во ноември 2017, нагласувајќи ги разликите помеѓу регулативите во земјите и препораките во врска со граѓанското образование кои што може да влијаат на имплементацијата во училиштата.

Главните теми ги покриваат прашањата Што всушност е граѓанското образование, организацијата на наставните планови и програми, учењето за граѓанство во училницата и надвор од неа, оценувањето за граѓанско образование, обука на наставниците и училишните директори.

Повеќе...

Учество на директорката Димова на тркалезна маса на тема „Спорт за општествена акција“

tl_files/docs/eplus/2018/Images/12May2018/32467734_1680664005350326_7446146468492083200_n.jpgПонеделник, 14 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова учествуваше на тркалезна маса на тема „Спорт за општествена акција“, во организација на Младински сојуз - Крушево, а со финансиска поддршка од Еразмус + програмата на Европската унија, што се одржа на 12 мај.

Таа ги запозна учесниците на тркалезната маса со програмата на Еразмус + и со инструментите кои им стојат на располагање. Воедно истакна дека акцијата спорт во Еразмус + програмата вклучува спорт, здравје (кое опфаќа активности за борба против дебелеење) и локални спортски активности.

 

 

Повеќе...

Идни перспективи на мобилнoстите од високото образование во рамките на Еразмус+ програмата

Четврток, 10 мај 2018 година

Иднината на Еразмус+ - високо образование

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова и раководителот на одделение за мобилност во областа на високото образование, образование на возрасни и млади, м-р Александар Богојевски, присуствуваа на дводневен настан во врска со програмата Еразмус+ во делот на високо образование организиран од страна на Националната агенција на Италија, што се одржа во Рим.

Темата на состаноците се однесуваше на иднината на Еразмус+ програмата во делот на КА103 и КА107 (високо образование), при што се дискутираше за зголемување на буџетот на истоимената програма после 2020 година.

Повеќе...

Одбележување на Денот на Европа со презентации на европските образовни можности

tl_files/docs/eplus/2018/Images/09maj/flag-map-euro.pngСреда 9 мај 2018 година

Одбележување на Денот на Европа со презентации на европските образовни можности

Денот на Европа е воспоставен како ден на сеќавање на декларацијата на францускиот министер за надворешни работи Роберт Шуман во 1950 година, што се смета за прв важен чекор во настанувањето на ЕУ.

Како врвен советник на француската влада, Жан Моне бил главниот поттикнувач на познатата „Шуманова декларација“, којашто довела до создавање на Европската заедница за јаглен и челик, што се смета за раѓање на Европската Унија.

Повеќе...

Massive Open Online Course: MOOCyouth - Erasmus+ funding opportunities

Дали сте младински работник? Младински лидер? Работите со млади луѓе или сте дел од неформална група на млади луѓе? Сте слушнале за Еразмус +, но не знаете многу за тоа. Веќе сте аплицирале во рамките на Еразмус +, но овој пат немате среќа. Сакате да дознаете повеќе за европската младинска соработка, но не знаете како да започнете. Овој масивен Open Online Course (MOOC) на Еразмус + е направен за вас!

Овој курс обезбедува преглед на целта, приоритетите и очекуваното влијание на програмата на Европската унија Erasmus +: млади. Научете како можете да се вклучите во европската младинска соработка и да направите позитивно влијание врз вашата младинска група, организација и заедница.

Овој 5-ти MOOC, кој ќе трае од 7 мај до 11 јуни 2018 година, ќе ве води низ сите три клучни акции на Еразмус + млади. Ова издание ќе вклучува сосема нов модул за KA2 Стратешки партнерства. Овој курс ќе создаде простор за вмрежување и градење на знаења за европската младинска соработка и меѓународната младинска работа со примена на средства достапни преку Програмата за Еразмус + во делот за млади.

Повеќе...

Средба со избраните експерти на мрежата Евридика

tl_files/docs/eplus/eurydice/images/IMG_6092.JPGПеток, 4 мај 2018 година

Денеска, во просториите на Националната агенција, во насока на подобрување на транспарентност во работењето на Националната агенција, се одржа средба со избраните експерти на мрежата Евридика.

Во поздравното обраќање, од страна на директорката Лидија Димова, беше истакната важноста на студиите на мрежата Евридика за образовните системи и на кој начин преку имплементацијата на Еразмус+ проектите и активностите, во рамките на придружните мрежи, може да придонесеме во подобрувањето на образовните политики на национално ниво, а врз база на европските искуства.

Повеќе...

Посета на ООУ „Коле Канински“

Среда, 2 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европско образование и мобилност, г-ѓа Лидија Димова денеска имаше посета на Основното училиште „Коле Канински“ во Битола.
Посетата беше реализирана на нивна покана, на сребата учествуваа директорот на училиштето, г. Зоран Мирчевски и помошник-директорката, г-ѓа Снежана Наумовска, кои беа заинтересирани за активностите и работата на Националната агенција, при што опширно беа запознати од страна на директорката, г-ѓа Димова.

Повеќе...

ТАС Настан: Тренинг курс, Биди инцијативен!

17-21 Jуни 2018 | Прага, Чешка

Иницијативноста е она што го движи општеството напред. Без разлика дали зборуваме бизнис, култура или непрофитна цел. Дојдете да ја развивате вашата компетентност за претприемништво на најкраткиот и најверојатно најдобриот тренинг.

"Биди иницијативен!" е тридневен тренинг курс кој има за цел да ги охрабри младите луѓе да работат на нивниот личен развој, со главен фокус на компетентност за претприемништво.

Учесниците ќе имаат можност да ги истражат можностите за нивно лично учество и да се справат со прашањето "Што лично можам да направам за промена на работите околу мене?" Различни нивоа на претприемничка компетентност ќе бидат испитани за време на тренинг - лично и ниво на заедница, бизнис и непрофитно.

Повеќе...

ТАС Настан: Повик за контакт семинар во Фрајбург, Германија

Тема на контакт семинарот: Образованието за демократско граѓанство во рамките на Еразмус+ партнерските проекти за училишни размени (Education for Democratic Citizenship in Erasmus+ School Exchange Partnerships”)

Цел: Контакт семинарот нуди можност за работа на теми од заеднички интерес на наставниците и нивните директори. Тие ќе добијат информации за целата Програма Еразмус+ и за Клучната акција 2 - School Exchange Partnerships. Учениците и наставниците кои ќе замината на размена ќе работат заедно во меќународни тимови на одредена тема. За време на семинарот тие ќе развијат идеи за нови проекти и  ќе започнат со подготовка на апликациите во рамки на делот School Exchange partnerships.

Контакт семинарот ќе се реализира во Фрајбург, Германија од 18 до 21 октомври 2018.

Повеќе...

ТАС Настан: FITA 5 – Од идеа до акција 5

Тренинг курс

18-24 Jуни 2018 | Серседила (Мадрид), Шпанија

Од идеа до акција V е тренинг кој има за цел да ги охрабри учесниците за развивање на нивните компетенции за промоција и поддршка на млади претприемачи во полето на социјалната работа. Тоа е дел од стратешки партнерства за младинска работа за вработување и претприемништво.  

"Од идеа до акција 5" е петтото издание на 5 дневниот тренинг, на кој таргет група се младинските работници и младинските лидери. Главната цел ба овој тренинг курс е да се охрабрат учесниците за развивање на нивните компетенции за промоција и поддршка на млади претприемачи во полето на социјалната работа. Ова ќе се направи со вклучување во процесот и чекорите на ставање на идеите во конкретни планиви за време на тренинг курсот.

Повеќе...