Образованието оди напред, ние го следиме.

 

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en

Моментално нема новости.

Повик за избор на двајца еТвининг амбасадори за eТвининг конференција во Св Жулиан-Малта

06 Септември 2017год.

Врз основа на Решение  бр. 20-827/2 од 06.09.2017, донесена од В.Д Директорот, Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност објавува:

ЈАВЕН ПОВИК

за ибор на двајца (2) еТвининг амбасадори за eТвининг конференција во Св Жулиан-Малта 26-28 октомври 2017г

tl_files/docs/eplus/images/logo_eTw.pngВо согласност со работната програма за 2017г. Националната агенција за европски образовни програми има предвидено учество на двајца (2)еТвининг амбасадори за eТвининг годишна конференција во Св Жулиан-Малта 26-28 октомври 2017г,.Конференцијата е наменета за наставници од сите наставни предмети кои се заинтересирани за учење на нови методологии .Износот на котизацијата и патните трошоци ги покрива Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Работен јазик на настанот ќе биде англиски.

Повеќе...

ТАС Настан: Моќта на неформалното образование (10-15 декември, Унгарија)

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/tca_Budapest.jpgТренинг курс

10-15 декември 2017 /Будимпешта, Унгарија

Подобрување на влијанието на неформалното образование, принципите и методите во креирање на можностите за вработување на младите лица како виситнски актери во општеството (од локално до европско ниво).

Зошто овој тренинг курс?

 • Да се стимулираат учесниците  како да се рефлектираат преку моќта на неформалното обрзаование со експериментирање на не-формалните образовни методи;
 • Анализирање на улогата на НФО во различните земји со заедничка Европа;

Повеќе...

School Education Gateway вебинари на тема "Развој на ваш проект за претприемничко образование - Помош за остварување на вашите идеи"

Вебинар #2: 01 септември 2017

Претприемничките вештини се трансверзални вештини- тие можат да бидат развиени од најмала возраст и по сите предмети. Најпрво во оваа сесија ќе Ви биде претставено како да ја користите Ентрекомп рамката, поттикнувајки ги  Зошто и Како прашањата за разбирање на резултатите од претприемничкото учење од вашиот проект.

Второ, ќе Ви бидат дадени корисни совети за тоа каде и како да се воведе претприемачко учење во различни типови на проекти.Дознајте како да ги пренесете квалитетот и ефективноста на претприемачкото учење во вашиот проект!

Повеќе...

ТАС Настан: Стратешки партнерства Плус, Иновација во образованието

Тренинг курс

21-25 Ноември 2017 | Букурешт, Романија

Тридневен настан кој има за цел развивање на остварливи крос-секторски Стратешки Партнерски за проекти од Клучната Акција 2. Тематскиот фокус оваа година ќе се однесува на иновации во образованието. 

Цели

 • За да креирате простор за развивање на партнерства за поднесување на добра и квалитетна апликација како и имплементирање на ефективни крос-секторски Стратешки Партнерства
 • Обезбедување на потребните информации и вештини за разбирање и имплментирање на вакви партнерства
 • Обезбедување на просотор за споделување на знаење и искуства помеѓу организациите на сите видови на активностите на учење.

Повеќе...

Пријавување за учество на Работилница за Стратешки партнерства во полето на млади (КА205) за последниот рок за поднесување апликации 2017 година

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност на 24.08.2017 г. организира работилница за КА205 (Стратешки партнерства во полето на млади) од Еразмус+ програмата.

Учесниците на оваа работилница ќе бидат запознаени со постапката на пополнување на апликациски формулар, пропратни документи за време на аплицирање, примери за достапните ставки на финансирање и ќе имаат можност да постават прашања поврзани со темата на работилницата.

Повеќе...

ТАС Настан: Повик за контакт семинар во Лајпциг, Германија

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/2017/TCA-Leipzig.jpg

Тема(Theme):Признавање: употреба и усогласување на ECTS со резултатите од учењето (Recognition: use and matching of ECTS with learning outcomes)

Целта на тренингот:

Целта на оваа активност е размена на знаења/искуства и развој на најдобрите практики за конкретни прашања во врска со признавње на мобилноста на студентите, стажирање (доброволно и задолжително) и мобилноста на вработените. Друг клучен елемент на активноста е формулирањето на излезните резултати од учењето во меѓународна перспектива.

Контакт семинарот ќе се реализира во Лајпциг, Германија од 28 до 29 ноември 2017.

Повеќе...

ТАС Настан: Повик за контакт семинар во Варшава, Полска - 2017

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/2017/tca-warsaw-2017.jpgТема (Theme): Инклузија во КА2 (INCLUSION WITHIN KA2)

Целта на тренингот:

Социјалната инклузија е едно од најважните прашања кои се подржани од Програмата Еразмус+ чија што цел е да помогне во справувањето со социоекономските промени, клучните предизвици со кои Европа ќе се соочи до крајот на деценијата и ќе ја поддржи имплементацијата на европската политика за развој, работа, еднаквост и социјална вклученост.

Да се овозможи поврзување на институциите од различни земји кои вклучуваат и луѓе со помали можности и тоа луѓе со:

 • Потешкотии во учењето: рано напуштање на училиштето , нискоквалификувани возрасни,
 • Економски пречки: луѓе со низок животен стандард, ниски приходи, приматели на социјална помош, луѓе во долгови или со финансиски проблеми,
 • Културни разлики: емигранти, бегалци, луѓе кои припаѓаат на национално или етничко малцинство со јазични потешкотии и потешкотии при адаптација и социјализација.
 • Социјални пречки

Повеќе...

ТАС Настан: АМБАСАДОРИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/tca-MolinadeAragon.jpg11-17 ноември 2017 | Молина (Малага), Шпанија

Тренингот „Амбасадорите за вработување“ ги обучува учесниците со сет на алатки за поефикасно забрзување на вработувањата на нивната тагрет група во нивните локани заедници. Така, ќе се обезбедат информативни ресурси и ќе се развијат социјални компетенции.

 1. КОМПЕТЕНЦИИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ:

Првиот блок на сесии ги истражува надлежностите кои ја зголемуваат можноста за вработување на младите луѓе:

 • Идентификација на клучните компетенции на пазарот на трудот
 • Зајакнување на клучните комптенции на пазарот на трудот:
 • Тимска работа 
 • Ефективна комуникација
 • Сертифицирање на компетенциите: Јутпас и Еуропас 
 • Идни трендови на пазарот на трудот: идни компетенции.

Повеќе...

ТАС настан: МЕНТОР плус – Подобрување на менторството во ЕВС

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/2017/TCA-vienna.jpgТРЕНИНГ КУРС

30 октомври - 3 ноември 2017 | Виена, Австрија

Дали вие сте активен ментор во ЕВС?

Дали вие треба да станете ментор во ЕВС?

Вие сте ментор во ЕВС веќе некое време и имате потреба да ги рефлектирате вашата улога, вашите одговорности и предизвици?

Вие сте спремни да ги споделите своите искуства да запознаете други лица и нови практики и методи?

Тогаш аплицирајте веднаш!

ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ:

Главната цел на оваа активност е зголемување на квалитетот на менторство во ЕВС и поддршка на активни ментори кои работат со нивните волотери.

ОВА ТРЕБА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПРЕКУ:

- зголемување на знаењето за менторство во ЕВС, основното знаење за ЕВС генерално и во рамките на Еразмус+ Програмата: Млади во Акција
- развивање на заедничко разбирање за менторство со ЕВС

Повеќе...

ТАС Настан: СПРЕМНИ ЗА СВЕТОТ – АЛАТКИ ЗА ВОДЕЊЕ НА МЛАДИТЕ ЛИЦА ВО НИВНИОТ ЖИВОТ

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/2017/TCA-helsinki.jpgСеминар / Конференција

12-15 септември 2017 | Хелсинки, Финска

Семинар и саем за алатки на информации за младите лица, водството и советувањето на младите лица: Споделување и оформување на добри пракси за испорака на информациите, водството и советување на младите лица кои се однесуваат на иднината на нивниот живот.

Целта на овој семинар е да се обидеме да ја видиме иднината на младите лица. Кои се идните мега трендови и како светот и нашите животи ќе се променат?  Кои се предизвиците со кои што би се соочиле младите лица во иднина? Како може младинската работа и информациите кои се однесуваат на младите лица да помогнат при соочувањето на младите лица со предвизиците кои што ги чекаат во иднина? Кои добри пракси веќе се достапни во Европа?

Повеќе...