Образованието оди напред, ние го следиме.

 

http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/projects/   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en

ТСА Настан: Повик за контакт семинар во Рим, Италија

Тема (Theme):  Еразмус+ за еднаквост и инклузија (Erasmus+ for equity and inclusion)

Целта на тренингот:

-         Да се даде можност за создавање на партнерства кои ќе поднесуваат успешни апликации како и ефективно имплементирање на КА1 и КА2 проекти;

-         Да се обезбедат потребните информации и вештини за разбирање и имплементирање на таквите партнерства;

-         Да се даде можност за размена на искуства и знаења меѓу организациите кои се вклучени во сите видови на активности за учење;

-         Контакт семинарот ќе се реализира во Рим, Италија од 23 до 24 ноември 2017.

Повеќе...

"Ново пристигнати мигранти во стручното образование и обука" (Newly arrived migrants in VET)

Повик за контакт семинар во Амстердам, Холандија

Theme:  "Ново пристигнати мигранти во стручното образование и обука" (Newly arrived migrants in VET)

Целта на тренингот:

Tемата на контакт семинарот е "Ново пристигнати мигранти во стручното образование и обука". Важна цел на оваа транснационална тема е да ги соедини проектите, експертите и практикантите со цел да разменат добри практики и да одговорат на следниве прашања:

 • Кои се најдобрите практики од проектите на оваа тема;
 • Кои инструменти се користат за препознавање и валидирање на надлежностите на ново пристигнатите мигранти во делот за стручно образование и обука;

Контакт семинарот ќе се реализира во Амстердам, Р. Холандија од 27 до 29 ноември 2017.

 

Повеќе...

Повик за избор на двајца еТвининг амбасадори за eТвининг конференција во Св Жулиан-Малта

06 Септември 2017год.

Врз основа на Решение  бр. 20-827/2 од 06.09.2017, донесена од В.Д Директорот, Националната Агенција за европски образовни програми и мобилност објавува:

ЈАВЕН ПОВИК

за ибор на двајца (2) еТвининг амбасадори за eТвининг конференција во Св Жулиан-Малта 26-28 октомври 2017г

tl_files/docs/eplus/images/logo_eTw.pngВо согласност со работната програма за 2017г. Националната агенција за европски образовни програми има предвидено учество на двајца (2)еТвининг амбасадори за eТвининг годишна конференција во Св Жулиан-Малта 26-28 октомври 2017г,.Конференцијата е наменета за наставници од сите наставни предмети кои се заинтересирани за учење на нови методологии .Износот на котизацијата и патните трошоци ги покрива Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Работен јазик на настанот ќе биде англиски.

Повеќе...

ТАС Настан: Моќта на неформалното образование (10-15 декември, Унгарија)

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/tca_Budapest.jpgТренинг курс

10-15 декември 2017 /Будимпешта, Унгарија

Подобрување на влијанието на неформалното образование, принципите и методите во креирање на можностите за вработување на младите лица како виситнски актери во општеството (од локално до европско ниво).

Зошто овој тренинг курс?

 • Да се стимулираат учесниците  како да се рефлектираат преку моќта на неформалното обрзаование со експериментирање на не-формалните образовни методи;
 • Анализирање на улогата на НФО во различните земји со заедничка Европа;

Повеќе...

School Education Gateway вебинари на тема "Развој на ваш проект за претприемничко образование - Помош за остварување на вашите идеи"

Вебинар #2: 01 септември 2017

Претприемничките вештини се трансверзални вештини- тие можат да бидат развиени од најмала возраст и по сите предмети. Најпрво во оваа сесија ќе Ви биде претставено како да ја користите Ентрекомп рамката, поттикнувајки ги  Зошто и Како прашањата за разбирање на резултатите од претприемничкото учење од вашиот проект.

Второ, ќе Ви бидат дадени корисни совети за тоа каде и како да се воведе претприемачко учење во различни типови на проекти.Дознајте како да ги пренесете квалитетот и ефективноста на претприемачкото учење во вашиот проект!

Повеќе...

ТАС Настан: Стратешки партнерства Плус, Иновација во образованието

Тренинг курс

21-25 Ноември 2017 | Букурешт, Романија

Тридневен настан кој има за цел развивање на остварливи крос-секторски Стратешки Партнерски за проекти од Клучната Акција 2. Тематскиот фокус оваа година ќе се однесува на иновации во образованието. 

Цели

 • За да креирате простор за развивање на партнерства за поднесување на добра и квалитетна апликација како и имплементирање на ефективни крос-секторски Стратешки Партнерства
 • Обезбедување на потребните информации и вештини за разбирање и имплментирање на вакви партнерства
 • Обезбедување на просотор за споделување на знаење и искуства помеѓу организациите на сите видови на активностите на учење.

Повеќе...

Пријавување за учество на Работилница за Стратешки партнерства во полето на млади (КА205) за последниот рок за поднесување апликации 2017 година

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност на 24.08.2017 г. организира работилница за КА205 (Стратешки партнерства во полето на млади) од Еразмус+ програмата.

Учесниците на оваа работилница ќе бидат запознаени со постапката на пополнување на апликациски формулар, пропратни документи за време на аплицирање, примери за достапните ставки на финансирање и ќе имаат можност да постават прашања поврзани со темата на работилницата.

Повеќе...

ТАС Настан: Повик за контакт семинар во Лајпциг, Германија

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/2017/TCA-Leipzig.jpg

Тема(Theme):Признавање: употреба и усогласување на ECTS со резултатите од учењето (Recognition: use and matching of ECTS with learning outcomes)

Целта на тренингот:

Целта на оваа активност е размена на знаења/искуства и развој на најдобрите практики за конкретни прашања во врска со признавње на мобилноста на студентите, стажирање (доброволно и задолжително) и мобилноста на вработените. Друг клучен елемент на активноста е формулирањето на излезните резултати од учењето во меѓународна перспектива.

Контакт семинарот ќе се реализира во Лајпциг, Германија од 28 до 29 ноември 2017.

Повеќе...

ТАС Настан: Повик за контакт семинар во Варшава, Полска - 2017

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/2017/tca-warsaw-2017.jpgТема (Theme): Инклузија во КА2 (INCLUSION WITHIN KA2)

Целта на тренингот:

Социјалната инклузија е едно од најважните прашања кои се подржани од Програмата Еразмус+ чија што цел е да помогне во справувањето со социоекономските промени, клучните предизвици со кои Европа ќе се соочи до крајот на деценијата и ќе ја поддржи имплементацијата на европската политика за развој, работа, еднаквост и социјална вклученост.

Да се овозможи поврзување на институциите од различни земји кои вклучуваат и луѓе со помали можности и тоа луѓе со:

 • Потешкотии во учењето: рано напуштање на училиштето , нискоквалификувани возрасни,
 • Економски пречки: луѓе со низок животен стандард, ниски приходи, приматели на социјална помош, луѓе во долгови или со финансиски проблеми,
 • Културни разлики: емигранти, бегалци, луѓе кои припаѓаат на национално или етничко малцинство со јазични потешкотии и потешкотии при адаптација и социјализација.
 • Социјални пречки

Повеќе...

ТАС Настан: АМБАСАДОРИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ

tl_files/docs/eplus/epdocs/TCA/tca-MolinadeAragon.jpg11-17 ноември 2017 | Молина (Малага), Шпанија

Тренингот „Амбасадорите за вработување“ ги обучува учесниците со сет на алатки за поефикасно забрзување на вработувањата на нивната тагрет група во нивните локани заедници. Така, ќе се обезбедат информативни ресурси и ќе се развијат социјални компетенции.

 1. КОМПЕТЕНЦИИ ЗА ВРАБОТУВАЊЕ:

Првиот блок на сесии ги истражува надлежностите кои ја зголемуваат можноста за вработување на младите луѓе:

 • Идентификација на клучните компетенции на пазарот на трудот
 • Зајакнување на клучните комптенции на пазарот на трудот:
 • Тимска работа 
 • Ефективна комуникација
 • Сертифицирање на компетенциите: Јутпас и Еуропас 
 • Идни трендови на пазарот на трудот: идни компетенции.

Повеќе...