Архива на новости

Октомври 2015

еТвининг работилница за професионален развој во Охрид, 20-22 ноември 2015

tl_files/docs/eplus/images/logo_eTw.pngНационалната агенција за европски образовни програми и мобилност резервира 17 места на еТвининг работилницата за професионален развој во Охрид што ќе се одржи од 20 до 22 ноември 2014 година. Организатор на настанот е еТвининг Националниот сервис за поддршка на Република Македонија во рамките на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност и еТвининг Националниот сервис за поддршка на Република Турција.

Повеќе...

ONLINE SEMINAR: eTwinning and Teacher’s practice

tl_files/docs/eplus/images/logo_eTw.pngONLINE SEMINAR: eTwinning and Teacher’s practice
-Application Open 29 October 29.10.2015
-Close Date: 5th November, 6.00 PM (CET)
-Expert: Caroline Kearney, Monitoring Officer in the eTwinning Central Support Service

-Language: English

This seminar will highlight some of the key results from the 2014 eTwinning Monitoring survey which was designed to investigate how eTwinning is affecting teachers’ professional practice and what according to teachers can be further done to improve eTwinning’s professional development services.

Повеќе...

Повик за тренинг курс во Бон (Германија) за училишно образование

Целта на тренинг курсот е:

-Да се подобри знаењето на учесниците во врска со процесот и резултатите од неформалното учење;
-Оценувањето на компетенциите на млади луѓе (со помали можности);
-Користење на алатки за препознавање на инклузивна младинска работа

Тренинг курсот ќе се реализира во Бон од 18ти  до 24ти  јануари 2016 година.

Повеќе...

Обука за тековни волонтери преку Европски волонтерски сервис - ЕВС

(On-arrival & Mid term ) Се повикуваат сите организации во Македонија кои тековно во своите организации имаат волонтери преку Европски волонтерски сервис – ЕВС да достават информации за волонтерите со пополнување на табелата со податоци која може да се најде на следниот линк.

Повеќе...

Упатство за пополнување на сертификатот ЕУРОПАС Мобилност

tl_files/docs/eplus/Networks/europass_logo.gifНационалниот Еуропас Центар го објавува првото издание на упатството за пополнување на сертификатот Еуропас Мобилност. Во овој документ ќе најдете корисни примери на Еуропас Мобилност сертификатот, информации за кои целни групи истиот е наменет, чекор по чекор насоки за пополнување на сертификатот и техничката поддршка што ја обезбедува македонскиот Национален Еуропас Центар.

Повеќе...

Повик за тренинг курс во Малта за училишно образование

Целта на тренингот:

Целта на семинарот е здружување на професионалци од областа на образованието низ цела Европа чија цел ќе биде истражување на  ELS (Early School Leaving Seminar-  рано напуштање на училиштето) како и дискусии поврзани со тоа колку стручното образование и обука и младинската работа можат да се користат како алтернативни патишта на учење.

Тренинг курсот ќе се реализира во Малта од 15ти  до 19ти  ноември 2015 година.

Повеќе...