Архива на новости

Мај 2018

Учество на Втората европско–западна балканска конференција „Берлинскиот процес – нов импулс во младинската работа“

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/CrnaGora/33963487_10156326034728116_2198289091022290944_n.jpgЧетврток, 31 мај 2018 година

Од 23 до 25 мај директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, учествуваше на Конференцијата за влијанието на Берлинскиот процес во полето на млади со посебен акцент на состојбата на земјите во регионот.

Конференцијата ја организираа САЛТО ЈИЕ - ресурсниот центар за Југоисточна Европа во соработка со Националните агенции на Германија, Македонија, Словенија, потоа Здружението АДП-ЗИД и Контакт точка за Млади во акција од Црна Гора.

Конференцијата беше отворена од страна на Аиво Орав, шеф на Делегацијата на ЕУ во Црна Гора и Соња Митар, директор на САЛТО ЈИЕ.  

Повеќе...

Завршна конференција на проектот Стратешки партнерства од областа на високото образование

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/svap/IMG-0b91008e3c5d14e-1.jpgВторник, 29 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилнот, г-ѓа Лидија Димова, учествуваше на промоција на Програма за магистерски студии по Информатика и мрежна безбедност, приватност и заштита на податоци од проектот „Иновативна постдипломска програма: задоволување на пазарните потреби и воведување пионерски начини на реализирање“.

Проектот „Иновативна постдипломска програма: задоволување на пазарните потреби и воведување пионерски начини на реализирање“, се заснова на потребата за модернизација на наставните планови за високо образование, со цел да се креира напреден образовен профил оспособен да се справува со предизвици во областа на ИТ/сајбер-безбедност и заштита на личните податоци на интернет, како во национален контекст, така и од меѓународна гледна точка.

Повеќе...

Учество на 14. годишен Еразмус конгрес во Мурсија

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/Murcia/murcia1.jpgВторник, 29 мај 2018

Претставници од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, во периодот од 8 до 12 мај во Мурсија, Шпанија, учествуваа на 14. годишен Еразмус конгрес и изложбата –ЕРАКОН 2018.

На конгресот присуствуваа координатори на Еразмус програмта, менаџери, истражувачи и професионалци со интерес за Програмата Еразмус плус , како и претставници од Националните агенции од програмските и партнерските земји учеснички во програмата.

 

 

Повеќе...

Учество на НА на меѓународен настан за младите во Талин

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/TALLINN/TALLINN-20180521_144931.jpg

 

Среда, 23 мај 2018 година

 

Подготвителни активности за комуникацијата кон зголемувањето на учеството на  младите во процесот на донесување на одлуки

 

На 21 и 22 мај, директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, и г-ѓа Снежана Орловиќ-Стојановиќ учествуваа на подготвителен состанок за семинар на тема придонесот на комуникацијата кон зголемувањето на учеството на  младите во процесот на донесување на одлуки преку капацитетите на националните агенции за информирање за Еразмус+ програмата, кој се одржа во Талин.

 

Организатор на подготвителниот состанок, како и на семинарот што ќе се одржи во октомври е Естонскиот младински ресорски центар САЛТО.

Повеќе...

Учество на Националната агенција на меѓународна конференција во Лозово

Четврток, 17 мај 2018

На 15 мај 2018 година претставници на Националната агенција, Дејан Златковски и Снежана Орловиќ, учествуваа на меѓународната конференција во рамките на проектот „Споделено пријателство“ (L’amitié en partage) од Еразмус+ програмата организирана во Лозово. Домаќин на конференцијата под наслов „Мултикултурализмот и толеранцијата во контекст на професионалниот развој на наставниците“ беше училиштето Методи Митевски Брицо од Лозово. Проектот е финансиран во рамките на Еразмус+ клучната акција КА201 – Стратешки партнерства во училишно образование од страна на романската национална агенција, а координатор на проектот е Гимназијата Александру цел Бун (Alexandru cel Bun) од Бакау.

Повеќе...

Презентација на Европас, Еврогајденс и ЕКВЕТ во училишта во Охрид

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/IMG_6189.JPG

Вторник, 15 мај 2018 година

Одржан работен состанок во Охрид

На 14 мај се одржа работен состанок во две училиште во Охрид, во ОУТУ „Ванчо Питошески“ и ОУ „Братство - Единство“. 

На состанокот беа презентирани европските мрежи (Европас, Еврогајденс и ЕКВЕТ), а исто така се спомена и Еразмус+ програмата и клучните акции.

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност ќе продолжи со овој вид на активности за запознавање со можностите и бенефициите што се нудат од Еразмус програмата и европските образовни мрежи.

Повеќе...

Учество на Националната агенција на Европски пикник

tl_files/docs/eplus/2018/Images/13May2018/20180512_113331.jpg

По повод денот на Европа, на 12 мај 2018 година, Институтот за европска политика (ЕПИ) и Младите европски федералисти (ЏЕФ Македонија) организираа Европски пикник со разновидни содржини и активности, во централниот парк на Скопје, прославувајќи го ЕУ-денот и запознавајќи ги, на тој начин, граѓаните со Европа.

Повеќе...

Учество на директорката Димова на тркалезна маса на тема „Спорт за општествена акција“

tl_files/docs/eplus/2018/Images/12May2018/32467734_1680664005350326_7446146468492083200_n.jpgПонеделник, 14 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова учествуваше на тркалезна маса на тема „Спорт за општествена акција“, во организација на Младински сојуз - Крушево, а со финансиска поддршка од Еразмус + програмата на Европската унија, што се одржа на 12 мај.

Таа ги запозна учесниците на тркалезната маса со програмата на Еразмус + и со инструментите кои им стојат на располагање. Воедно истакна дека акцијата спорт во Еразмус + програмата вклучува спорт, здравје (кое опфаќа активности за борба против дебелеење) и локални спортски активности.

 

 

Повеќе...

Одбележување на Денот на Европа со презентации на европските образовни можности

tl_files/docs/eplus/2018/Images/09maj/flag-map-euro.pngСреда 9 мај 2018 година

Одбележување на Денот на Европа со презентации на европските образовни можности

Денот на Европа е воспоставен како ден на сеќавање на декларацијата на францускиот министер за надворешни работи Роберт Шуман во 1950 година, што се смета за прв важен чекор во настанувањето на ЕУ.

Како врвен советник на француската влада, Жан Моне бил главниот поттикнувач на познатата „Шуманова декларација“, којашто довела до создавање на Европската заедница за јаглен и челик, што се смета за раѓање на Европската Унија.

Повеќе...

Посета на ООУ „Коле Канински“

Среда, 2 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европско образование и мобилност, г-ѓа Лидија Димова денеска имаше посета на Основното училиште „Коле Канински“ во Битола.
Посетата беше реализирана на нивна покана, на сребата учествуваа директорот на училиштето, г. Зоран Мирчевски и помошник-директорката, г-ѓа Снежана Наумовска, кои беа заинтересирани за активностите и работата на Националната агенција, при што опширно беа запознати од страна на директорката, г-ѓа Димова.

Повеќе...