Архива на новости

Октомври 2019

Учество на настан „Кон колаборативни практики“

Петок, 25 октомври 2019 година

Од 15 до 19 октомври, во Мадрид, Шпанија, се одржа настан „Кон колаборативни практики“, организиран со поддршка на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност, а во соработка со Националните агенции од Шпанија, Велика Британија и Унгарија.

Повеќе...

Годишен состанок на членовите од Стратегиското партнерство „Млади на работа“

Петок, 25 октомври 2019 година

Во периодот од 12 до 14 септември 2019 година во Никозија, Кипар беше одржан годишниот состанок на членовите од Стратегиското партнерство „Млади на работа“.

Претставници на Националнат агенција беа г-ѓа Лидија Димова, директорка на Националната агенција и г.Јовица Митевски, кои на состанокот ги презентираа реализираните активности во изминатиот период, како дел од стратегиското партнерство „Млади на работи“.

Повеќе...

Учество на Саем за кариера и вработување

Вторник, 22 октомври 2019 година 

На 22 октомври се одржа Саем за кариера и вработување 2019 година, на платото при Универзитетот „Св Кирил и Методиј“.

Националната агенција за европските образовни програми и мобилност беше дел од овој саем со свој штанд и свои претставнички: г-ѓа Мартина Најдоски и г-ѓа Анабела Насковска.

Претставничките од Националната агенција им објаснуваа на студентите како да пополнат Европас кратка биографија, како и каде да аплицираат за студентска мобилност и пракса и какви сè можности нуди Националната агенција.

Повеќе...

Одржана презентација во ООУ Рајко Жинзифов

Вторник, 22 октомври 2019 година 

На 21.10.2019 година се одржа презентација за европските образовни мрежи и Еразмус плус програмата во ООУ Рајко Жинзифов. 

На оваа презентација присуствуваа наставници од училиштето, кои се запознаа со можностите и бенефитите од Еразмус плус програмата и европските образовни мрежи.

Повеќе...

Учество на меѓународна конференција за високо образование во Блед

Понеделник, 21 октомври 2019 година 

На покана од Aкадемската асоцијација за соработка во високото образование, (Academic Cooperation Association),претставниците од Националната агенција, г. Александар Богојевски и г. Астрит Реџепи, присуствуваа на дводневна конференција во Блед, Словенија. 

Конференцијата се одржа на 17 и 18 октомври при што учествуваа претставници од високообразовни институции, национални агенции, Еразмус канцеларии и организации од голем дел на европски држави: Германија, Австрија, Србија, Словенија, Полска, Шпанија, Грција, Бугарија. 

Повеќе...

Одржани презентации за европските образовни мрежи

Понеделник, 21 октомри 2019 година

На 18 октомври се одржаа презентации за европските образовни мрежи Eвропас, Еврогајденс и Етвининг во СУГС Михајло Пупин.

На презентациите присуствуваа наставници и стручни соработници од училиштето.

 

Повеќе...

Учество на Недела на стручни вештини

Петок, 18 октомври 2019 година

Во организација на Европската комисија и Националната агенција за образование од Финска, во периодот од 14 до 18 октомври се одржува Неделата на стручни вештини во Хелсинки, Финска.

На настанот земаат учество организации  од најмалку  45 држави. Тие се домаќини на настани и активности кои ги нагласуваат придобивките од стручното образование и обука и имаат за цел да се потенцира начинот на кој СОО може да се спротивстави на нееднаквоста и да понуди практична обука за сите возрасти.

Повеќе...

Учество на неформален состанок за ВЕТ во Пореч

Петок, 18 октомври 2019 година 

Во периодот од 8 до 12 октомври во Пореч, Република Хрватска, беше одржан неформален состанок за вработените во Националните агенции, кои работат во полето на  стручното образование и обука.

На настанот учествуваа вработени од Националните агенции ширум Европа, а од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност присуствуваа Марија Стефковска и Маја Колекеска.

Повеќе...

Учество на четвртиот состанок на партнерите во ВЕТ трејсер истражувањето

Петок, 18 октомври 2019 години

На 1 октомври, во Рига, Латвија се одржа четвртиот состанок на партнерите во  ВЕТ трејсер истражувањето.

Имено, се работи за истражување, кое го спроведуваат заеднички, според усогласена методологија, неколку национални агенции од неколку европски држави: Полска, Белгија, Латвија, Велика Британија, Ирска, Австрија, Словачка, Чешка и Северна Македонија.

Повеќе...

Доделени повелби за стручно образование и обука за 2019 година

Среда, 16 октомври 2019 година

На 27 септември во просториите на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност се одржа состанок со претставници на 4 институции кои се стекнаа со Повелбата за стручно образование и обука за 2019 година.

Марија Стефковска, соработник во областа на стручно и училишно образование ги додели Повелбите на координаторите од СОУ Ѓорче Петров од Прилеп, Средношколска академија за бизнис и администрација САБА од Скопје, Фондација Агро Центар за Едукација ФАЦЕ од Скопје и СОЗШУ Ѓорче Петров од Кавадарци.

Повеќе...

Одржана обука за креатори на содржини во ЕПАЛЕ

Четврток, 10 октомври 2019 година 

На 9 октомври 2019 година, во рамките на ЕПАЛЕ Националниот сервис за поддршка беше одржана една од циклусот обуки за креатори на содржини во ЕПАЛЕ.

Главните аспекти на оваа обука беа: презентирање на основните функционалности на ЕПАЛЕ, можностите за работа со различните алатки и начините на соработка.

Повеќе...

Одржан Воведен состанок за добитниците на грантови за стратегиски партнерства во стручно образование и обука и образование за возрасни

Четврток, 10 октомври 2019 година

На 7 октомври, во просториите на Националната агенција, се одржа Воведен состанок за добитниците на грантови во акциите КА202 и Ка204, од Повикот 2019 година.

Заедничката средба на претставници од повеќе од 8 различни институции овозможи размена на искуства и размислувања околу начинот на спроведување на проектите, добри практики и начини на обезбедување поголем квалитет.

Повеќе...

Учество на ЕПАЛЕ Конференција за социјални партнери

Четврток, 10 октомври 2019 година 

Во организација на Централниот сервис за поддршка, во Варшава, Полска, во периодот 1 до 2 октомври 2019 година се одржа ЕПАЛЕ Конференција за социјални партнери.

Настанот обедини повеќе од 220 претставници на Националните сервиси за поддршка, провајдери во образованието за возрасни, едукатори, донесувачи на одлуки, новинари и други лица со професионална улога во образованието за возрасни од повеќе од 38 држави.

Повеќе...

Неформален состанок за Национални агенции за примарни проверки

Четврток, 10 октомври 2019 година

Во периодот од 23 до 24 септември 2019 година, преставничките на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Маја Колекеска и Љупка Ќуркчиева учествуваа на Неформалниот состанок за вработени во Нациналните агенции за примарни проверки.

Повеќе...

Неформален состанок на координаторите на Еразмус+ за образование на возрасни

Четврток, 10 октомври 2019 година 

Од 11 до 13 септември 2019 година, координаторите на Еразмус+ за образование на возрасни, учествуваа на неформалниот состанок на координаторите на Еразмус+ за образование на возрасни, што се одржа во Исланд.

Во многу неформална и интерактивна атмосфера, претставници на 27 Национални агенции кои работат во областа на образованието за возрасни, ги мапираа процедурите на НА и разменија различни практики на НА, кои се однесуваат на мониторингот на корисниците, како и упатства и поддршка за корисниците кои пишуваат финални извештаи.

Повеќе...

Бизнис состанок на директори на Националните агенции

Среда, 9 октомври 2019 година

Од 8 до 11 октомври во Хелсинки, Финска, претставничките од Националната агенција, директорката Лидија Димова и Снежана Симоновска, раководител на сектор, учествуваат на бизнис состанок на директори на Национални агенции за млади Еразмус+ и Европски солидарен корпус. 

Повеќе...

Инфо-ден Еразмус+ на Универзитет Гоце Делчев - Штип

Среда, 9 октомври 2019 година

На 8 октомври, по покана на претставници од канцеларијата за меѓународна соработка при Универзитетот Гоце Делчев – Штип, претставници од Националната агенција присуствуваа на отворен инфо-ден за прогармата Еразмус+ што се одржа во просториите на УГД – Кампус 2. 

Повеќе...

Регионален состанок на претставниците од регионите 2 и 5 на Асоцијацијата за Европската младинска картичка

Среда, 9 октомври 2019 година

Во периодот од 6 до 8 октомври 2019 година, во Софија, Бугарија, на работна средба се сретнаа претставници од регионите 2 и 5 заедно со Европската асоцијација за младинска картичка.

На состанокот се отвори дискусија за подобрување на соработката помеѓу партнерите во регионите 2 и 5 и размена на добри практики, препораките од првата средба која беше одржана во мај во Солун, Грција и следни чекори за проектот „Културни рути“ на Совет на Европа во соработка со EYCA.

Повеќе...

Состанок на директорите од Националните агенции за образование и обука за новостите и управување со новата програма

Среда, 9 октомври 2019 година 

На покана од Финската национална агенција за образование, од 1 до 3 октомври 2019 година, Националната агенција за европски образовни програми и мобилност претставувана од  директорката Лидија Димова и Јовица Митевски, од Одделение за стратегиски партнерства од областа на млади и структурен дијалог, учествуваа на состанок со координативната група составена од претставници на Националните агенции за образование и обука.

Повеќе...

Одржан инфо-ден на Европскиот универзитет

Вторник, 8 октомври 2019 година 

По покана од Европскиот универзитет, на 7 октомври, претставници од Националната агенција присуствуваа на инфо-ден за програмата Еразмус+ во свечената сала на Европскиот универзитет. 

На инфо-денот присуствуваа претставници од Националната агенција - Александар Богојевски, Милена Петрушевска, претставник од Фондација за дебата и едукација ИДЕА Југоисточна Европа, Горан Костовски, Еразмус координаторот, Верица Петрушевска, професори од ЕУРМ, студенти и административен кадар.  

Повеќе...

Одржан инфо-ден на Американ колеџ, ФБЕ, ИБЕ и МИТ универзитет

Вторник, 8 октомври 2019 година 

Согласно годишната програма за настани на Националната агенција, во делот на високо образование (КА103, КА107, КА203 и проектот Студирај во Европа), на 28 септември претставници од Националната агенција присуствуваа на отворен инфо- ден, кој се одржа пред просториите на Американ колеџ – Скопје, Факултет за бизнис економија, Институтот за бизнис економија и МИТ универзитет. 

Повеќе...

Учество на WBAA-тренинг

Вторник, 8 октомври 2019 година

Во организација на претставници од Western Balkan Alumni Association се организираше тренинг од 27 до 29 септември, во хотел Молика, Пелистер.

На тренингот се појаснуваа правилата и процедурите за аплицирање за програмите Еразмус+, Хоризонт 2020 и COST. 

Повеќе...

Соопштение за јавноста на директорката на Н.А.Е.О.П.М. Лидија Димова

Почитувани граѓани,

Очајот и паниката ќе растат од ден на ден се до одржувањето на Советот на ЕУ кога Република Северна Македонија ќе добие датум за почеток на пристапните преговори. Очигледно дека ВМРО-ДПМНЕ нема ниту храброст, ниту смелост да се соочи со директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Лидија Димова и покрај нејзината покана да организираат Надзорна расправа во Собранието пред очите на целата македонска јавност. Но, веројатно и премногу очекуваме од партија која умее да зборува само со јазикот на криминалот и на незнаењето, и во која бегалците од правдата и несудените амбасадори размислуваат само како да и наштетат на својата држава. Излегувањето на мегдан не е карактеристика за ВМРО-ДПМНЕ и затоа Александар Николоски се крие зад младиот, неискусен, но и неук Стефан Андоновски во добро познатиот манир на ДПМНЕ – кукавички!

Повеќе...

Одржан инфо-ден за новата програма „Европски солидарен корпус“

Среда, 2 октомври 2019 година

На 28 септември 2019 година, во просториите на Студентскиот дом, Битола, се одржа инфо-ден за програмата „Европски солидарен корпус“.

(https://europa.eu/youth/solidarity_en)

На инфо-денот присуствуваа претставници на здруженија на граѓански организации, лица кои активно работат во полето млади и неформално учење, потоа претставници од локалната самоуправа, младински работници, библиотеки и училишта, како и други заинтересирани лица. 

Повеќе...