Новости

Работа на лице место со набљудување во Европас центарот во Националната агенција за европски образовни програми во Финска

Вторник, 19 јуни 2018 година

Од 13 до 15 јуни, вработени лица од Европас центарот од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност присуствуваа на Работа на лице место со набљудување во Европас центарот во Националната агенција за европски образовни програми во Финска.

Работниот состанок траеше два дена со неколку предавања на кои беше објаснето како работи Европас центарот во Финска и кои се нивните приоритети и цели за наредните три години.

Повеќе...

Учество на Годишната директорска конференција на Национални агенции во Брисел

Вторник, 19 јуни 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, Лидија Димова, заедно со вработените: Лулеса Илјази, Снежана Симоновска, Љупка Ќурчиева, Александар Богојевски и Милена Петрушевска присуствуваа на Годишната директорска конференција на Национални агенции, што се одржа од 12 до 15 јуни 2018 година, во Брисел.

За време на настанот се одржуваа и паралелни сесии по одделни полиња од Еразмус+ програмата: училишно образование, стручно образование и обука, високо образование, образование за возрасни, млади и спорт и меѓународна димензија на високо образование. 

Повеќе...

Презентација за програмата Еразмус +

Четврток, 14 јуни 2018 година

Денеска во просториите на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност се одржа информативна средба со вработени од ООУ „Владо Тасевски“.

На средбата присуствуваа 16 лица од ООУ „Владо Тасевски“, кои беа заинтересирани како, и на кој начин, да аплицираат за да бидат дел од програмата Еразмус +.

Повеќе...

Учество на работилница за професионален развој на еТвининг амбасадори во Белград

Понеделник, 18 јуни 2018 година

Во периодот од 4 до 6 јуни 2018 година во Белград, Србија се одржа меѓународна работилница за професионален развој на еТвининг амбасадори, со цел да се обезбеди широк спектар на знаења и да ги поттикне амбасадорите да ги извршуваат своите задачи на подобар и поефикасен начин.

Како претставници од нашата земја активно учество во работилницата  зедоа Весна Кушевска и Кристина Цонкинска, македонски амбасадори на еТвининг и Мила Протугер Анастасова  од Националната агенција.

Како еТвининг амбасадори  имавме можност да се поврземе со своите колеги од различни земји, да ја подобриме соработката, да споделиме добри практики и да развиеме идеи кои подоцна ќе ги имплементираме во нашата  работа со учениците.

Повеќе...

Учество на Националната агенција за европски образовни програми на Европската лабораторија за идеи во Љубљана

Четврток, 14 јуни 2018 година

Во предвидените активности на прокетот „ААА“ – Свесни и активни, имплементиран од 6 Национални агенции, во насока на подигање на свеста за мигрантите, барателите на азил и бегалци, Националната агенција за европски образовни програми учествуваше на Европската лабораторија за идеи во Љубљана.

Повеќе...

Презентација на Еразмус+ и придружните мрежи во ОУПУ „Маца Овчаровска“

Понеделник, 11 јуни 2018 година

Одржани презентации во ОУПУ „Маца Овчаровска“

На 8 јуни се одржаа презентации за европските образовни мрежи и Еразмус + програмата во ОУПУ „Маца Овчаровска“, во Велес, од страна на вработени лица на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, на кои присуствуваа директорката, наставници и стручна служба од училиштето.

Повеќе...

Учество на Националната Агенција на настан Унапредување на правото за безбедна и здрава работна средина

tl_files/docs/eplus/2018/Images/JUN2018/sicilija/IMG-4071ce5a3e8c2572924ea30b44fe6ac0-V.jpgЧетврток, 7 јуни 2018 година

Претставници на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност учествуваа на работилница на тема „Унапредување на правото за безбедна и здрава работна средина“ - (Законска регулатива на БЗР во Република Македонија), која се одржа од 30 мај до 4 јуни 2018 година, на Сицилија.

Фокусот на работилницата беше запознавање со законските барања за безбедност и здравје при работа, потоа на превенцијата и управувањето со ризикот и поттикнување на сите чинители активно да се вклучат во намалувањето на ризиците (работодавачи, раководители, работници и нивните претставници) да работат заедно за да ги намалат ризиците, односно целта е подигање на свеста за култура на безбедно работење на сите вработени во институциите.

Повеќе...

Меѓународна конференција на партнерски средни училишта од регионот

tl_files/docs/eplus/2018/Images/JUN2018/sugsvt/34471776.jpgЧетврток, 7 јуни 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, учествуваше на Првата меѓународна конференција на средни училишта од Македонија, Србија, Грција, Бугарија и Албанија на тема „Конференција за градење на искуство со проекти за подобрување на механизмите за подобро практично образование во регионот“, што се одржа на 5 јуни 2018 година, во СУГС „Владо Тасевски“.

Конференцијата ја организира СУГС „Владо Тасевски“, Скопје, во соработка со развојниот центар АКЕТ од Трикала, Грција, Комора на овластени архитекти и овластени инженери на Република Македонија и СТЕМИЦ.

Повеќе...

Завршна конференција на проектот „Европа наоѓа таленти“

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/MDzU/34324007_1676088222478055_3676863666075992064_n.jpgВторник, 5 јуни 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова денеска учествуваше на завршната конференција на проектот „Европа наоѓа таленти“.

Таа во своето излагање го искажа своето задоволство од содржината на еден ваков проект, кој уште еднаш ја потврди потребата од ревидирање на занимањата на македонскиот пазар на труд и воведувања на нови занимања како што се работници во областа на креативните индустрии, младински работници итн.

Директорката Димова посочи на можности што им стојат на располагање преку ЕРАЗМУС + централизираната мерка „сојуз на вештини“.

Повеќе...

Најава за гостување на директорката Димова на МТВ

tl_files/docs/eplus/2018/Images/May2018/mtv/IMG-0b91008e3c5d14e422a548daad5a27ca-V.jpgЧетврток, 31 мај 2018 година

Директорката на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г-ѓа Лидија Димова, на 4 јуни (понеделник) ќе гостува на МТВ, во Утринската програма каде ќе говори за тоа што има ново кај Еразмус + програмата.

За идната Еразмус + програма 2021-2027 година, за буџетот и за многу други новини можете да слушнете во Утринската програма на Македонската радиотелевизија.

 

Повеќе...