tl_files/docs/eplus/images/2018/logo_erasmus_plus001_0.png   https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/anniversary_en
     
tl_files/docs/eplus/images/2018/500x69_Banner_E+PRP.png

Моментално нема новости.

15-03-2020 15:33

Важно известување до корисниците и потенцијални апликанти

Почитувани корисници и потенцијални апликанти,

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност ве известува дека вработените во Националната агенција, почнувајќи од утре 16.3.2020 година (понеделник), своите работни обврски ќе ги извршуваат

Повеќе...

Национални приоритети

До

Министерство за образование и наука на Република Северна Македонија

н/р Министер Арбр Адеми

Дата – 26.02.2020 година

 

Предмет: Национални приоритети за Еразмус+ 2020

 

tl_files/web/Upload/Nacionalni prioriteti 1.jpg

Повеќе...

Важна информација

Почитувани корисници,

13.03.2020

 

Поради новонастаната состојба со разгорувањето на епидемијата на коронавирусот во Европа, а водејќи сметка за многу Еразмус+ проекти што треба да се спроведуваат во другите партнерски држави, Националната агенција за европски образовни програми и мобилност (натаму НА) ќе ве информира редовно на својата веб-страница за сите новости што ќе ги добива од другите национални агенции. Како ќе ги добиваме информациите од партнерските национални агенции или од Европската комисија, така ќе ве известуваме.

Повеќе...

АКТИВНОСТ ЗА ГРАДЕЊЕ ПАРТНЕРСТВА НАПРАВИ ПОТЕГ VI

tl_files/images/erasmus+.jpg

Активност за градење партнерства

28 април - 3 мај 2020 | Португалија

Настанот „Направи потег VI”, ќе се фокусира на следниве аспекти:

- Младите како актери во младинска размена, поддржани и тренирани од младински работници.

- Локалната заедница како интегрална поддржувачка структура на младинската размена.

- Влијанието и трајниот белег на локалната заедница како резултат на младинската размена.

Горенаведените карактеристики не само што ќе бидат дискутирани и анализирани, туку, исто така, ќе бидат засновани на реални практични искуства во текот на активноста за градење партнерства.

Повеќе...

ОДРЖАН КООРДИНАТИВЕН СОСТАНОК ВО ПРОСТОРИИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЈА

Четврток, 12 март 2020 година

По покана на Националната агенција, претседателот на Европската студентска мрежа (ESN) г. Костис Гијанидис и претставници од студентски здруженија и студентски парламенти од Универзитетот „Кирил и Методиј“, „Гоце Делчев“ - Штип, Универзитет „Мајка Тереза“, Универзитет на Југоисточна Европа Тетово, Американ колеџ, Универзитет во Тетово и Универзитет „Климент Охридски“ - Битола присуствуваа на координативен состанок, во вторникот, на 10 март, во просториите на Националната агенција.

Повеќе...

11-03-2020 16:33

Писмена реакција од општина Ѓорче Петров и Националната агенција за европски образовни програми и мобилност

Во текот на вчерашниот ден од страна на веб порталот www.fokus.mk е објавен текст со наслов „Училиште од Ѓорче Петров 17 дена „крие“ дека имало деца и наставници што патувале во Италија”. Во самиот текст е наведено дека ученици и наставен кадар заминале на мобилност во Република Италија и за истата мобилност од страна на засегнатите институции била скриена информацијата.

Повеќе...

ОДРЖАН ВОВЕДЕН СОСТАНОК ЗА МЛАДИНСКА РАЗМЕНА И МЛАДИНСКИ РАБОТНИЦИ И ЕВРОПСКИ СОЛИДАРЕН КОРПУС

Петок, 6 март 2020 година

На 4 март, во Скопје, во просториите на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност беше одржан редовен воведен состанок за проекти кои се поддржани финансиски од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност во 3. рок 2019 година, од програмата Еразмус+ и Европски солидарен корпус, КА105 - (младинска размена и мобилност на младински работници) и ЕСК11/31 - (волонтерски и солидарни проекти).

Повеќе...

СОСТАНОК НА ЕКСПЕРТСКА РАБОТНА ГРУПА ЗА КРЕИРАЊЕ НА ИНСТРУМЕНТОТ ТРАНСНАЦИОНАЛНИ АКТИВНОСТИ ЗА СОРАБОТКА

Петок, 6 март 2020 година

По покана од Европската комисија, на 3 март 2020 година, претставникот од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност, г. Јовица Митевски, присуствуваше на состанок на експертска работна група составена од претставници на Националните агенции за млади и образование, што се одржа во Брисел.

Генералниот директорат за образование, обука, млади и спорт од Европската комисија состави работна група од 11 претставници на Национални агенции, меѓу кои е и претставникот на НА, г. Јовица Митевски, кои ќе бидат дел од консултативниот процес за креирање на новата програма (наследникот на Еразмус+), поточно за инструментот Транснационални активности за соработка.

Повеќе...

25-02-2020 15:34

ВАЖНО ИЗВЕСТУВАЊЕ

Националната агенција за европски образовни програми и мобилност им укажува на своите корисници дека согласно новонастанатата состојба со вирусот Ковид 19 (Корона вирус) мобилностите и активностите, планирани за реализирање во Република Италија, времено да ги одложат и за понатамошните активности да се обратат кај овластениот програмски службеник.

Повеќе...

24-02-2020 09:23

ТАС настан: 3. МЛАДИНСКА СРЕДБА ЕВРОПА-ЗАПАДЕН БАЛКАН: КОРИСТЕЊЕ НА МЛАДИНСКИТЕ ПРОГРАМИ НА ЕУ КАКО СРЕДСТВА ЗА ПОЗИТИВНИ ПРОМЕНИ ВО ОПШТЕСТВОТО

Оваа средба има за цел да ги искористи достигнувањата од минатите проекти за младинска соработка меѓу ЕУ и државите од регионот (партнерски држави) да се најдат можности како да се зголеми влијанието и позитивните општествени промени и да се иницираат идни активности во рамките на младинските програми на ЕУ по 2020 година.

Оваа 3. младинска средба Европа-Западен Балкан е продолжение на првите две средби за млади во Европа – државите од регионот, одржани во 2016 и 2018 година. Главната цел на оваа средба е да се продолжи дијалогот меѓу младинските работници и другите засегнати страни на младинското поле од регионот и другите европски држави за улогата на европската и прекуграничната соработка и европските младински програми (особено Еразмус +: Млади во акција и Европски солидарен корпус) во стимулирање на позитивна промена во општеството, поддршката на развојот на младинската работа и младинската политика и процесот на евроинтеграција.

Повеќе...