fb_img
Големина на фонт
Контраст
Што се колачињата (cookies)?

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Овие текстуални датотеки можат да бидат прочитани од страна на веб страниците кои ги посетувате и да помогнат во Вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб страницата. Овие текстуални датотеки можат да бидат „постојани“ или „привремени“. Постојаните колачиња (cookies) остануваат на Вашиот компјутер и кога ќе го исклучите пребарувачот (ќе преминете во офлајн состојба), додека привремените се бришат штом го затворите интернет пребарувачот. Колачињата (cookies) се користат за повеќе цели, како на пример за да се запомнат Вашите активности и преференции (вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или како да ви се прикажува страницата), за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб страницата и да се прикаже навигациската историја на истата.


Зошто користиме колачиња (cookies)?

На оваа веб страница користиме колачиња (cookies) од следниве причини:

● за техничко функционирање на веб страницата;

● за собирање на збирни и анонимни статистички податоци;

● за да ги запомниме Вашите преференции како да се прикажува страницата (преференции за параметрите на екранот), како на пример контрастот на бојата или големината на фонтот;

● за да запомниме/да се потсетиме, дали се согласувате (или не) со нашето користење на колачиња (cookies) на оваа веб страница.


Кога ја посетувате нашата веб страница, можеме да собереме некои податоци од Вашето пребарување, како на пример IP адресата, која содржина од веб страницата на Национална агенција сте ја посетиле, кога сте ја посетиле и од која веб страница сте биле пренасочени.


Кога ја посетувате нашата веб страна користиме услуга на трета страна Google Analytics да собереме стандардни информации за пристапот и детали за однесувањето на посетителите, но на начин без да може некој да биде идентификуван, ниту е овозможено Google да ги открие идентитетот на оние кои ја посетиле нашата веб страна.


Каков вид на колачиња (cookies) користиме?

Користиме постојани колачиња (cookies), кои го памтат пребарувањето/сесијата кога корисникот ќе го исклучи пребарувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.


Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)?

Информациите поврзани со колачињата (cookies), не се користат за Ваше лично идентификување. Прифаќањето на овие колачиња (cookies) не е неопходно за работа на веб страницата, но истите би Ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето. Доколку сакате овие колачиња (cookies) можете да ги избришете или блокирате, но ако го сторите тоа некои карактеристики на оваа веб страна можеби нема да работат правилно.


Можете да ги избришете сите колачиња (cookies) кои веќе се наоѓаат на Вашиот компјутер и можете да ги подесите поголемиот дел од пребарувачите за нивно спречување. Доколку го сторите ова, можеби ќе има потреба рачно да ги прилагодувате преференциите секој пат кога посетувате веб страна, а исто така можно е да не работат и некои услуги и да нема функционалност.


Корисникот има право и можност да одбере дали прифаќа користење на колачиња или не. Сепак, тие се важен дел од тоа како функционираат услугите на Националната агенција и отстранувањето на колачињата може да влијае на достапноста и одредени функционалности на порталот.


Во продолжение се дадени инструкции за отстранување на колачињата. Имајте предвид дека (доколку е дозволено со важечки закон), ако ги преземете чекорите опишани подолу за отстранување на колачињата, одредени информации за Вашите интеракции со Порталот сеуште може да бидат автоматски евидентирани.

Повеќето прелистувачи по дефиниција прифаќаат колачиња. Опциите за промена на поставувањата на Вашиот прелистувач во однос на прифаќањето колачиња обично се наоѓаат во рамките на функциите “Помош” (“Help”), “Алатки” (“Tools”) или “Уреди” (“Edit”).


Дополнителни информации за управување со колачињата кај познатите интернет прелистувачи можете да најдете на следниве линкови:

● Chrome: https://support.google.com/chrome/answer/95647?hl=en-GB

● Internet Explorer: https://support.microsoft.com/en-us/kb/278835

● Firefox: https://support.mozilla.org/en-US/kb/enable-and-disable-cookies-website-preferences

● Safari: https://support.apple.com/kb/PH19214?locale=en_US

Поврзете се

    czxczcx